Belgrade Beer Fest 2024

Morcheeba

Britanski bend koji oblikuje svetsku muzićku scenu od sredine 1990-ih. Njihova jedinstvena mešavina trip-hop, elektronske i downtempo muzike donela im je lojalne sledbenike i priznanja kritičara. Morcheeba su 1995. godine osnovali braća Pol i Ros Godfri i vokal Skaj Edvards. Njihov debi album “Who Can you Trust?” objavljena je 1996. i sadržala je hit singlove “Trigger Hippie” i “Tape Loop”.

Uspeh benda je nastavljen sa njihovim drugim albumom, “Big Calm iz 1998. godine, koji ga je katapultirao do svetske slave. Album je iznedrio hit singlove “Part of the Process”, “Blindfold” i “The Sea”, a mnogi ga smatraju Morcheebinim remek-delom. Zvuk albuma prikazao je svestranost benda, donoseći jednu vrstu otklona od njihovog debija, uključujući više organskih instrumenata i mekši, melodičniji pristup.

U godinama nakon toga, Morcheeba je nastavila da se razvija. Izdali su ukupno 10 albuma i čak 44 sigla i EP-ja, svaki put nastavljajući da eksperimentišu sa zvukom. Njihov album “Blaze Avai” iz 2018. svedoči o tome, koji sadrži saradnju sa hip-hop umetnikom Rutsom Manuvom i kantautorom Bendžaminom Biolejem. Album takođe vidi da bend uključuje više instrumenata uživo, što rezultira organskim zvukom.

Jedan od obeležja Morčibine muzike je njihova upotreba semplovanja i inovativnih produkcijskih tehnika. Često u svoje pesme uključuju uzorke vintage vinila i terenske snimke, stvarajući bogat i teksturiran zvučni pejzaž. Njihova muzika je istovremeno atmosferska i privlačna, sa sparinim vokalima Skaj Edvards koji služi kao savršena dopuna bujnoj instrumentaciji.

Ali nije samo Morcheebina muzika ono što je intrigantno; pozadina benda je takođe fascinantna. Skaj Edvards je napustila bend 2003. da bi nastavila solo karijeru, ali se ponovo udružila sa Rosom i Polom Godfrijem 2009. U intervjuu za Gardijan 2018, Edvards je otkrila da je od nje zatraženo da napusti bend zbog prekida u komunikaciji. Međutim, trio je uspeo da ostavi svoje razlike po strani i ponovo se okupi kako bi stvorio novu muziku.

Uticaj ovog kultnog benda može se čuti u stvaralaštvu mnogih savremenih umetnika, od Massive Attacka do Portisheada I mnogih drugih. Oni nastavljaju da inspirišu i oduševljavaju fanove svojim jedinstvenim zvukom, mešanjem elemenata elektronske, trip-hopa i dovntempa kako bi stvorili nešto zaista posebno. Njihova spremnost da eksperimentišu i evoluiraju, i njihova sposobnost da prevaziđu lične i profesionalne prepreke čine ih bendom koji će nastaviti da postavlja standarde svetske muzičke scene u godinama koje dolaze.