Belgrade Beer Fest 2024

RIFF bina

5 MINUTA SLAVE

“5 minuta slave” (PMS) se na muzičkoj sceni pojavio 2014. godine, od kada istrajava na muzičkom maniru najbolje tradicije novosadskog panka. Na početku su svirali obrade, a vremenom su se sve više fokusirali na autorski izraz, kako u poetici tako i u domenu zvuka. Debi album “PMS u kući”, grupa je objavila 2019. godine.

BAGREMOV MED

Bagremov med je autorski sastav iz Beograda. Čine ga Nemanja Terić (bubnjevi), Bojan Ristić (gitara, prateći vokal) i Strahinja Popović (bas, glavni vokal). Aranžmani pesama prilagođeni su zvuku tri instrumenta, složeno i promišljeno povezanih u jednu celinu. Bend istražuje sve aspekte rok muzike iz perioda šezdesetih, sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog veka, iz vizure današnjice. Zvuci benda do sada mogli su se čuti iz beogradskih klubova Fest, Kuglaš, Problem, Polet, kao i sa festivala ,,Rock it“ u Kragujevcu, ,,Plastika za muziku“ u Pirotu, ,,Prnjavorstok“ u okolini Beograda. Na proleće 2022. bend završava snimanje debi albuma „Paraliza sna“, a godinu dana kasnije osvaja drugo mesto na festivalu „Bunt“.

KENI NIJE MRTAV

Keni nije mrtav je moćni gitarski trio koji vešto kombinuje moderne elemente muzike sa gitarskim zvukom. Na jesen početkom novembra izlazi “Ajmo da plešemo”, debitantski album benda, nakon čeka je već 23. Decembra usledio i rasprodat koncert u sali Amerikana, beogradskog Doma omladine. Pre izlaska debi albuma, Keni je krenuo u “never-ending tour”, svirajući preko 50 koncerata u sezoni. Bend je stekao reputaciju kao jedan od najboljih indierock, indiepunk live izvođača, sa jako dimamičnim i zanimljivim, ali isto tako kvalitetnim živim nastupima.

MONAH

Niški bend “Monah” nastao je krajem 2020.godine. Već u aprilu 2021. objavili su spot za prvi singl “Iza ogledala”, a zatim i spotove za još dva singla: “Kraj” i “Obećana zemlja”. Već izdate numere deo su njihovog prvog konceptualnog albuma “Utopija”, koji su samostalno
izdali krajem maja 2023. godine. Bend je nastupao širom Srbije, od Pirota pa sve do Palića. Učestvovao je na 3 takmičenja, od kojih je na RTS BUNT Rok Festivalu osvojio 1. mesto, na Zaječarskoj Gitarijadi proglašen za najbolji bend po izboru publike, a na Kragujevačkom “Rock It” festivalu osvojio je prvo mesto. Žanrovski eksperimenišu svojom muzikom, iako inspiracija dolazi iz progresivnog roka, poručuju da traže drugačiji i svežiji zvuk koji će pružiti slušaocima.

RAINMAKER - IRON MAIDEN TRIBUTE

Rainmaker je Iron Maiden tribute bend iz Beograda. Aktivni od 2011., važe za jedan od najverodostojnijih tribute-a legendarnim Mejdenima na Balkanu. Kako svaka turneja Iron Maiden prati zasebna tematika, tako svira i Rainmaker, te u 2023. set-lista benda prati aktuelnu ,,Future Past” turneju, ali neće biti izostavljeni ni himne kao što su Run to the Hills, The Trooper, Fear of the Dark i mnogi drugi!

NAFTA

A sada, pravi Rock`n`Roll. Nakon kraće pauze i personalne promene, Nafta je spremna da se vrati na stejdž. Ponekad sirova, jednostavna, snažna i brza, a ponekad spora, komplikovana i nežna – u svakom slučaju je upečatljiva i magična. Na tragu najboljih predstavnika srpske garažne alternative i space rock atmosfere, Nafta je sastav koji je oformio Bane Vukosavljević, pesnik i gitarista legendarnog subotičkog sastava DŽUKELE.
Zvuk i muzičko usmerenje mogli bi se opisati kao nešto alternativniji rock u odnosu na pomenuti band sa psihodeličnim primesama i (ne)urbanom new age poetikom. Naravno, punkrock i rock`n`roll koreni ne izostaju ni ovaj put. Grupa je nastala kao prirodna reakcija na večnu potrebu za komunikacijom u nekim višim sferama i prilikom za umetnički izraz. Furiozni ali i bizarni live nastupi su ono što Nafta voli da pruža. Diskografija: Samo senke prolaze [2008.], Alternator [2011.], Antirealizam [2019.].The sound and musical direction could be described as somewhat more alternative rock compared to the mentioned band with psychedelic elements and (non)urban new age poetics. Of course, punk rock and rock’n’roll roots are not absent this time either. The group was created as a natural reaction to the eternal need for communication in some higher spheres and an opportunity for artistic expression. Furious but also bizarre live performances are what Nafta likes to provide. Discography: Only Shadows Pass [2008], Alternator [2011], Antirealism [2019].

SANITARIUM

Sanitarium je alt metal bend iz Beograda, osnovan 2016. godine. Pobednici su mnogih festivala u regionu BUNT Rok 6, Zaječarska Gitarijada, Rokerijada, Mobil Music Fest, Majska Gitarijada, Bass Player Festival, Novosadski oktobarfest i mnogih drugih. Svirali su na mnogim velikim festivalima kao što su ARSENAL Fest, Bedem Fest, Blokstok, PDF Fest, Velikogradištanska Gitarijada, BG Demo fest… 14.maja 2023. izašao je debi album benda, kao zajedničko izdanje Multimedia Music i Headliner.rs.

EPILOG

Kragujevačka hard rock grupa EPILOG nastala je 2016 godine objavljivanjem svog prvog albuma pod nazivom Nova Tempore u izdanju T.I.O.L.I.records. Grupu predvodi gitarista i autor pesama Dragan Uroševic Uroš, poznatiji kao autor i osnivač nekadašnje grupe Osvajači. EPILOG je imao priliku da se predstavi publici u regionu na mnogobrojnim festivalskim nastupima, gde je izvodio svoje autorske pesme. Osim pesama sa prvog albuma, grupa izvodi i pesme Dragana Uroševića Uroš-a, iz vremena njegovog autorskog rada sa grupom Osvajači na prva tri albuma. Autor mnogobrojnih slušanih naslova kao sto su “Maska”, “Pronađi me”, “Gde da pobegnem”, “Nikada vise s’ tobom”, “Minut cutanja”, “S kim čekaš dan”, “Duša kad izneveri”, “Krv i Led” i druge, okupio je iskusnu ekipu muzičara iz Kragujevca, Rume i Pančeva. Grupa EPILOG početkom 2023 godine je zavrsila svoj drugi studijski album i ostvarila saradnju sa produkcijiskom kućom SKYMUSIC™ Production, u
čijoj produkciji uskoro objavljuje album pod nazivom “Obraz”. whose production will soon release an album called “Obraz”.

STRAIGHT MICKEY AND THE BOYZ

Straight Mickey And The Boyz je dinamičan, besni trio sjajnih beogradskih muzičara koji crpe uticaj iz različitih stilova roka stisnutih u prepoznatljive i pune karaktera izraze. Strastveno mešaju stilove i žanrove kao što su hard rok, garažni rok, fank, pa čak i avant jazz i spajaju ih u jedinstvenu kompoziciju sa opojnim mirisom dobrog beogradskog duha koji besni progresivnim muzičkim idejama i žestokom energijom. Za vrlo kratko vreme otkako su počeli da predstavljaju svoj groovi rock, Straight Mickey And The Boyz postao je jedan od obećavajućih novih bendova u Srbiji i celom regionu i zahvaljujući svojim eksplozivnim nastupima stekli su reputaciju benda koji se mora videti uživo. Od početka do kraja ovo je rok bend sa stavom i željom.