Belgrade Beer Fest 2024

Kralj Čačka

Srpski Tom Waits. Unredground ikona. Vrhunski majstor kratke priče. Beskompromisni umetnik, čije stvaralaštvo ne podilazi masama.

Kantautor koji više od decenije i po stvara magiju kombinujući bluz, džez, rok i starogradske pesme.

Žikica Simić, književnik, radijski urednik, zatvorski psiholog, a zasigurno i institucija R’N’R u bivšoj Jugoslaviji napisao je o Kralju Čačka: ““Kralj Čačka je, zapravo, car. Sa imperatorskom lakoćom vlada carstvom umetnosti, lepote i muzike. “Ne plačem ja da bih suzu pustio/već plačem ja da bih zlo potopio” piše na kapiji kojom se ulazi u njegovu imperiju. Opasnom magistralom – preko raskrsnica i pored stranputica – sa gitarom preko ramena, kao junak starih dobrih filmova, Kralj je stigao na rok scenu. Sa sobom je doneo mudre, lepe i gorke pesme, u kojima se iskrenost i autentičnost oštro suprotstavljaju izopačenostima ovog vremena. Pararokerske muzičke idiome – kao što su kabaretska pesma, ulični moritat, kantri lament, bluz žalopojka ili pozorišni song – prilagodio je svojoj umetničkoj viziji.”

Izdao je 2 albuma – „Zemlja snova“ (2016) i„Spusti svetlost na put“ (2020), kao i soundtrack album „The Final Adventure of Kaktus Kid“ (2022).

Dobitnik je priznanja za poseban doprinos afirmacije pesničke reči u rok i bluz muzici (2017).