Belgrade Beer Fest 2024

S.A.R.S.

S.A.R.S. je alternativni bend iz Beograda, osnovan u martu 2006. godine od strane Aleksandra Lukovića Lukca i Dragana Kovačevića Žabca. Početna postava benda obuhvatala je Žarka Kovačevića Žarea, Dragana Kovačevića Žabca, Vladimira Popovića Hobboa, Aleksandra Lukovića Lukca, Miloša Kovačevića Krivu, Branislava Lučića Bebana, Gorana Mladenovića Japanca i Ivanu Blažević Violinu. Svaki član benda dolazio je iz različitih muzičkih pozadina, što je doprinelo stvaranju jedinstvenog zvuka i stila benda.

 

Nakon početnih nastupa po beogradskim klubovima i niškom K.S.T.-u, bend je  privremeno prekinuo sa nastupima, kada su neki članovi napustili sastav,. Međutim, pesma “Buđav Lebac”, koja je postavljena na YouTube, postala je izuzetno popularna na prostoru bivše Jugoslavije, čime je podstakla preostale članove da se ponovo okupe. Uspeh i prihvaćenost pesme Buđav Lebac je poseban sociološki i kulturološki fenomen. Tako su sredinom 2008. godine nastavili sa snimanjem demo pesama.

Debi album benda, nazvan jednostavno “S.A.R.S.”, objavljen je u martu 2009. godine. Album je postigao veliki uspeh, dobivši nagradu za muzičko otkriće 2008. godine i osvojivši dve nagrade publike za najbolji debitantski bend i singl u 2008. godini. Međutim, uprkos uspehu, došlo je do promena u sastavu benda, što nije poremetilo njihovu kreativnost i rad.

Tokom 2009. godine, bend je započeo svoju prvu veliku turneju, svirajući širom regiona. Istovremeno su radili na novom materijalu za svoj drugi album. “Perspektiva”, njihov drugi studijski album, objavljen je u decembru 2010. godine, a njegov izlazak obeležen je besplatnim preuzimanjem sa lokalnih-regionalnih sajtova MTV-a.

S.A.R.S. je postao prepoznatljiv po svojoj originalnoj muzici i energičnim nastupima. Njihov uticaj proteže se i izvan muzičke scene, kao što je pokazano kada je srpska plivačica Nađa Higl pevala njihovu pesmu “Buđav lebac” pred finalnu trku na Svetskom prvenstvu 2009. godine. Bend je nastavio da privlači pažnju publike i medija svojim radom i angažmanom, što ih čini jednim od najznačajnijih alternativnih bendova regiona.