Belgrade Beer Fest 2024

GOBLINI

GOBLINI su jedan od najznačajnijih rok bendova koji su se pojavili na sceni Balkana devedesetih godina. Osnovani 1992. godine u Šapcu, ovaj bend je postao sinonim za autentičan zvuk, energične nastupe i tekstove koji odjekuju kroz generacije.

Alen Jovanović, Vladislav Kokotović i Branko Golubović su bili ti koji su stvorili temelje za ono što će postati Goblini. Sa svojim prvim studijskim albumom nazvanim jednostavno “Goblini”, izdanim 1993. godine, bend je odmah privukao pažnju publike svojim sirovim zvukom i iskrenim tekstovima.

Nastavljajući da grade svoj put ka vrhu, Goblini su objavili niz albuma koji su postali klasici regionalne rok scene. “Istinite priče 1.deo” (1994), “U Magnovenju” (1996), “Re-Contra” (1999) i “Roba s greškom” (2013) su samo neka od izdanja koja su obeležila karijeru ovog benda.

Nakon početnih nastupa po beogradskim klubovima i niškom K.S.T.-u, bend je  privremeno prekinuo sa nastupima, kada su neki članovi napustili sastav,. Međutim, pesma “Buđav Lebac”, koja je postavljena na YouTube, postala je izuzetno popularna na prostoru bivše Jugoslavije, čime je podstakla preostale članove da se ponovo okupe. Uspeh i prihvaćenost pesme Buđav Lebac je poseban sociološki i kulturološki fenomen. Tako su sredinom 2008. godine nastavili sa snimanjem demo pesama.

Njihova muzika je bila protestna, iskrena i provokativna, obraćajući se temama koje su bile aktuelne u društvu tog vremena. Pesme poput “Luna”, “Kao da…”, “Deca iz komšiluka” i “Evropo” postale su himne generacija koje su odrasle uz zvuk Goblina.

Tokom devedesetih, Goblini su bili nezaobilazni na koncertnoj sceni. Njihovi nastupi su bili puni energije i strasti, a publika je uvek ostajala oduševljena njihovim performansima. Bend je odsvirao više od 350 koncerata, šireći svoju poruku širom regiona.

Međutim, 2001. godine, Goblini su odlučili da privremeno prekinu sa radom, ostavljajući za sobom veličanstvenu karijeru koja je ostavila dubok trag u istoriji domaće muzike.

Ali priča o Goblinima nije završena. Skoro deceniju kasnije, 2010. godine, bend se ponovo okupio, oživljavajući svoj autentični zvuk i donoseći novi talas energije na scenu. Sa Brankom Golubovićem, Alenom Jovanovićem, Vladislavom Kokotovićem, Sašom Šetkom i Milanom Arnautovićem u postavi, Goblini su nastavili da osvajaju srca publike.

Njihov povratak obeležio je objavljivanje CD singla “Crno na belo” sa pesmama “Luna” i “Kao da…”, praćenog spotom i dokumentarnim filmom koji su oduševili fanove. Usledili su novi singlovi poput “U odbrani zla” i album “Roba s greškom” 2013. godine, koji je pokazao da Goblini i dalje imaju puno toga da kažu i da njihova muzika i dalje ima moć da pokrene ljude.

Kroz svoju bogatu karijeru, Goblini su ostavili neizbrisiv pečat na domaćoj muzičkoj sceni. Njihova autentičnost, hrabrost i strast prema muzici čine ih nezaobilaznim imenom koje će zauvek živeti u srcima njihovih fanova. Dokumentarni film “Ima nas gomila” iz 2010. godine detaljno oslikava njihovu priču, dok njihovi koncerti i dalje ostaju mesta gde se okuplja ekipa koja deli istu strast prema muzici i slobodi izražavanja.