Belgrade Beer Fest 2024

Dubioza Kolektiv

U živopisnoj Bosni i Hercegovini, 2003. godine, grupa prijatelja krenula je na muzičko putovanje koje će prevazići granice i izazvati konvencije. Ova priča počinje u vreme kulturnih i ekonomskih previranja, kada se pojavio se bend Dubioza Kolektiv, ne samo kao muzički sastav, već kao kulturna sila, prožeta duhom pobune i inovacije. U odsustvu razvijene muzičke industrije i ograničenih puteva za kulturno i političko izražavanje, Dubioza Kolektiv se uzdigla kao svetionik promena. Crpeći inspiraciju iz različitih muzičkih žanrova kao što su ska, punk, reggae, electronic i hip-hop, stvorili su zvuk koji se izdvaja iz kategorizacije, odražavajući eklektične uticaje svog globalnog pogleda.

Od svog nastanka, Dubioza Kolektiv je krenula da izaziva status quo, bez pardona obraćajući se tabu temama i zahtevajući da se njen glas čuje. Njihov debitantski album pod nazivom “Dubioza Kolektiv”, objavljen 2004. godine, rasplamsao je žar unutar bosanske muzičke scene koji podseća na vreme pre rata, signalizirajući dolazak novog muzičkog fenomena. Naredni albumi poput “Open Wide” i “Dubnamite” dodatno su učvrstili njihovu reputaciju, gurajući ih izvan nacionalnih granica i na međunarodnu scenu. Do 2008. godine, hrabrim izdanjem albuma “Firma Ilegal”, nepokolebljiva borba benda protiv nacionalističkog establišmenta odjeknula je širom Balkana, donoseći im široku pohvalu i priznanje. Ne obazirući se na ograničenja tradicionalne distribucije muzike, Dubioza Kolektiv je prihvatila digitalne platforme, nudeći svoj četvrti album “5 do12” besplatno na svom veb-sajtu – prkosni gest protiv komercijalizacije umetnosti.

Kao dokaz njihovog globalnog apela, Dubioza Kolektiv privukla je pažnju Bila Golda iz Faith No More-a, što je dovelo do saradnje sa izdavačkom kućom Koolarrow Records i međunarodne distribucije. Sa albumima poput “Wild, Wild East” i “Apsurdistan”, zarobili su maštu publike daleko izvan svojih balkanskih korena, dobijajući stotine hiljada preuzimanja i rasprodavši turneje širom Evrope. Njihova najnovija ponuda, “Happy Machine”, objavljena 2016. godine, nastavlja tradiciju neustrašivog komentara o savremenim problemima. Inspirisan događajima poput protesta u parku Gezi u Istanbulu i evropskog odgovora na krizu sirijskih izbeglica, album pokazuje nepokolebljivu posvećenost Dubioza Kolektiva društvenom aktivizmu i muzičkoj inovaciji. Saradnje sa priznatim umetnicima poput Manu Chaoa, Benjija Webbea i Roy Pacija dodatno naglašavaju njihov globalni doseg i uticaj.

Dok putuju kroz sve promenljiviju pejzaž muzičke industrije, Dubioza Kolektiv ostaje simbol otpornosti i kreativnosti, prevazilazeći granice i izazivajući konvencije sa svakim novim izdanjem